Omenamehut valmistetaan satokaudella, elokuun puolivälistä lokakuun loppuun. Mehustettavien omenoiden tulee olla puhtaita ja terveitä. Omenarupi tai pienet kolhut eivät haittaa, kunhan omena ei ole alkanut pilaantua. Pilaantuneet tai ylikypsät omenat tukkivat puristimen ja huonontavat mehun laatua. Hyvänä omenavuonna asemalla voi olla ruuhkaa, joten varaa ensin aika ja kerää omenat vasta sitten. Säilytä kerätyt omenat viileässä, suojattuina linnuilta ja jyrsijöiltä, mieluiten ilmavasti. Murskausvaiheessa omenoiden sekaan voidaan lisätä vaikka päärynöitä, porkkanoita tai marjoja. Valmistuksessa käytetään murskainta ja hydraulista puristinta. joilla pystytään käsittelemään noin 150 kg omenoita tunnissa. Pienin kerralla puristettava määrä on noin 20 kg. Parhaiten mehu irtoaa kovista omenoista, jolloin hyötysuhde voi olla jopa 7dl/kg.
Marjamehuja
valmistamme ympäri vuoden, sillä marjat pitää
ennen mehustusta pakastaa. Jäätyminen rikkoo marjan
solurakenteen ja näin mehua irtoaa enemmän. Tämän
vuoksi otamme marjat vastaan mieluiten jäisinä. Sulaneet
marjat murskataan ja massaan sekoitetaan pektolaasia, joka irroittaa
marjasta väriä ja aromeja. Esikäsitelty massa mehustetaan
hellävaraisella nestepainepuristimella. Yhteen puristuskertaan
mahtuu marjoja noin 15-20 kg lajista riippuen ja mehu voidaan
halutessa sokeroida nestesokerilla. Työvaiheista johtuen
mehun valmistus kestää noin kaksi vuorokautta.
Pastöroinnissa
mehu kuumennetaan 75-80 asteiseksi ja lasketaan kuumennettuihin
lasipulloihin, jotka suljetaan tiiviisti. Varmimmin mehu säilyy,
kun käytetään puhtaita ja ehjiä kumikorkkeja.
Lyhytaikaiseen, noin yhden kuukauden säilytykseen käy
myös kuumuutta kestävä muovipullo, johon ei jää
ilmataskua. Pastöroinnissa omenamehun maku pehmenee hieman,
kun taas pastöroimaton ja pakastettu mehu maistuu tuoreen
veroiselta vielä ensi kesänäkin. Marjamehut tulisi
aina pastöroida, sillä raaka-aine on jo kertaalleen
pakastettu. Marjamehujen makuun pastörointi ei juurikaan
vaikuta.
Raakasosetta
valmistetaan paseerauskoneella, joka erottelee hedelmälihasta
kannat, kuoret ja siemenet. Sose säilyy sellaisenaan pakastimessa,
tai sen voi kuumentaa ja tölkittää viileässä
säilytettäväksi.